Παράδοξες έμφυλες πρακτικές στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής και εθνογραφικά αδιέξοδα

Συγγραφείς

  • Άννη Σιμάτη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

DOI:

https://doi.org/10.26266/jeiyoschstugenvol3pp90-98

Λέξεις-κλειδιά:

ανδρισμοί, οριενταλισμός, εθνογραφία στην πόλη, μετανάστευση, εθνογραφικά αδιέξοδα

Περίληψη

Με τα εργαλεία της μεταποικιακής και αντιαποικιακής κριτικής και των Σπουδών Φύλου, το παρόν άρθρο αντλεί από μια έρευνα πεδίου που δεν ολοκληρώθηκε παρόλο που δεν τελείωσε και ποτέ ακριβώς. Καταπιάνεται με τις δυσκολίες μιας εθνογραφικής έρευνας που ξεκίνησε να ερευνά τις αρρενωπότητες Αράβων ανδρών που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Η απουσία μιας κοινής γλώσσας επικοινωνίας, η ελλιπής χρηματοδότηση από την ακαδημία, οι αρχικές λάθος εκτιμήσεις των κοινών κωδίκων επικοινωνίας και η έμφυλη διαφορά λειτούργησαν, σε πρακτικό και σε συμβολικό επίπεδο, ως παράγοντες αδυναμίας ολοκλήρωσης της παρούσας έρευνας.

Από την άλλη οι παραπάνω αδυναμίες οδήγησαν την έρευνα στη διαφοροποίηση του αρχικού ερωτήματος αναφορικά με τους αραβικούς ανδρισμούς. Συγκεκριμένα, τα αρχικά ερωτήματα μετακινήθηκαν προς τους τρόπους που ο ελληνικός πληθυσμός βλέπει, κατανοεί και μεταφράζει τους ανατολικούς/ μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο αθηναϊκό κέντρο. Έτσι το παρόν άρθρο συζητάει, επίσης, σε ένα πρωτόλειο επίπεδο, τις έμφυλες πρακτικές των Αράβων μεταναστών και προσφύγων, ανδρών και γυναικών, και την παραδοξότητά τους στα μάτια των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2023-12-16

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Σιμάτη Ά. (2023). Παράδοξες έμφυλες πρακτικές στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής και εθνογραφικά αδιέξοδα. EIRINI/Μελέτες Νέων Ερευνητ(ρι)ών για το Φύλο, 3(1), 90–98. https://doi.org/10.26266/jeiyoschstugenvol3pp90-98